Utstilling
Drawing for Freedom
Akershus Kunstsenter viser prosjektet Drawing for Freedom, med portretter av politiske fanger som det undertrykkende regimet i Aserbajdsjan ikke ønsker vi skal se. 20 studenter ved Kunstakademiet ved Kunsthøgskolen viser arbeider produsert under ledelse av professor ved Kunstakademiet, Jeannette Christensen, og Anne Marit Austbø.
Utstillingen åpner 17. september, og står til 16. oktober. 19. september holdes et seminar på Litteraturhuset i forbindelse med utstillingen. Mer informasjon om dette nederst.
I utstillingen Drawing for Freedom testes kunsten og kunstnerens rolle gjennom visuell aktivisme. Historien har vist oss at en tegning kan være et ladet våpen, noe angrepet på Charlie Hebdo tydelig illustrerte. Utsagnet ”Å tegne er å se” får en kraftfull betydning når objektet for tegningen er politiske fanger som et undertrykkende regime ønsker vi ikke skal se, eller se et vrangbilde av (mange får falske anklager mot seg). Utstillingen presenterer portretter, mer abstrakte tolkninger og installasjoner som tar for seg Aserbajdsjan.
Prosjektet har sitt opphav i Den norske Helsingforskomité (DNH) som igjen tok kontakt med Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO). Ideen og initiativet ble tatt av Anne Marit Austbø, kunstner, statsviter og tidligere medarbeider i Helsingforskomiteen. De utstilte arbeidene er produsert på kurset Tegning som politisk virkemiddel.
Tegning som politisk virkemiddel
Tegning som politisk virkemiddel ble ledet av professor ved Kunstakademiet, Jeannette Christensen, og Anne Marit Austbø og hadde 20 deltakende studenter. I tillegg var gjestelærere med kompetanse på Aserbajdsjan og menneskerettigheter involvert, slik som tidligere politiske fanger, kunstnere og personer med kompetanse på kunst og aktivisme, inkludert Terje Nicolaisen, Shwan Dler Qaradaki, Lotte Konow Lund og Morten Krohg.
Kurset belyste forholdet mellom kunst, politikk og ytringsfrihet og ga erfaring i hvordan tegning kunne brukes i en politisk prosess. Kursdeltakerne lagde portretter av politiske fanger i Aserbajdsjan, et land der det i løpet av det siste året har foregått omfattende arrestasjoner av menneskerettighetsforkjempere.
Å kommunisere til fangene at de ikke er glemt, at de blir sett gjennom tegning, er en viktig dimensjon ved prosjektet. Produksjonen av tegningene fant sted i 2 workshops, og ved individuelt arbeid.
Studentene som deltar på utstillingen er: Hans Adell, Erla Audunsdottir, Julia Alfe Bylund, Øyvor Hansen Engen, Therese Frisk, Aksel Octavius Norreen Hauklien, Amanda Hårsmar, Heidi Klemetsen, Anna Knappe, Kachun Lay, Janne Maria Lysen, Anna Sofie Mathiasen, Nasim Iranpour Mashak, Lykourgos Porfyris, Elisabeth Samstad, Erle Saxegaard, Love Terins, Linnea Vestre, Morten Jensen Vågen og Suzannah Rehell Øistad.
Drawing for Freedom
Utstillingen Drawing for Freedom er blitt vist i Rådhuset i Paris og på "Defenders Day" i Stockholm, før den ender opp ved Akershus kunstsenter. Utover utstilling blir også portrettene brukt i en europeisk kampanje der målet er løslatelse av fangene. Den norske delegasjonen til Europarådets parlamentarikerforsamling har søkt Europarådet om å få vise utstillingen i Europarådets lokaler i Strasbourg i 2017.
På Akershus Kunstsenter vil utstillingen Drawing for Freedom være del av konseptet The Big Draw, en årlig internasjonal tegnefestival som arrangeres verden over hver oktober. Mer informasjon på Akershus Kunstsenters nettsider.
Å tegne er å se - et seminar om kunst og aktivisme
I forbindelse med utstillingen holdes seminaret Å tegne er å se, på Litteraturhuset i Oslo, mandag 19. september 13.00-15.30. Les mer om seminaret her.