Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 130, Firefox (Android) 130, Android WebView 130, Chrome 130, Chrome 129, Chrome 128, Chrome 127, Chrome 109, Edge 130, Edge 129, Edge 128, Firefox 132, Firefox 131, Firefox 130, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 18.0, Safari/Chrome (iOS) 17.6-17.7, Safari/Chrome (iOS) 17.5, Safari/Chrome (iOS) 16.6-16.7, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.8, Opera Mobile 80, Opera 114, Opera 113, Safari (MacOS) 18.0, Safari (MacOS) 17.6, Samsung 26, Samsung 25

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Forestilling

Avgang 2019: Yvonne

Avgang 2019: Yvonne

Dette er avgangsforestillingen til Magnus Sparsaas, bachelor i regi på Teaterhøgskolen, KHiO og avgangsstudenter på bachelor i skuespill på Westerdals institutt for scenekunst, musikk og studio ved Høyskolen Kristiania.

Avgangsprosjektet Yvonne er en fortelling om hvordan samfunnets kompleksitet kan true med å desarmere selv den ivrigste unge idealist. Og selvfølgelig om hvordan å fortsette å være kjempende selv når naiviteten som trengs begynner å bli latterlig istedenfor søt. I en stabil og konform verden kan løse kanoner vise seg å bli de nye dydsmenneskene.  

Ensemblet har diktet videre på stykket "Yvonne, prinsesse av Burgund" av den polske forfatteren Witold Gombrowicz. Forestillingen handler om den selvpålagt tause Yvonne som blir utpekt av en livstrøtt prins til å være hans forlovede. Prinsens valg er ikke basert på kjærlighet, men er et forsinket ungdomsopprør mot dobbeltmoralen hos foreldregenerasjonens maktpersoner. Ved å velge en jente som har avstått fra å delta i samfunnet på normsamfunnets premisser - hun hverken snakker særlig mye, jobber særlig mye, adlyder særlig mange eller pynter seg - håper prinsen på å riste i forestillingen om at landet han bor i er et tolerant samfunn som likebehandler mennesker. Yvonne er totalt uegnet til å styre landet på den måten det til nå har blitt styrt på. Gjennom sin passivitet vil hun kanskje påtvinge en revolusjon av stagnasjon mot det vekstbaserte paradigmet som for tiden kjører jorden til helvete? Maktpersonene rundt prinsen prøver å svare med aksept av Yvonne, men når Yvonne ikke ønsker å bli akseptert på deres premisser, samtidig som prinsen graver i hva man som enkeltmenneske eller stat ikke kan tolerere, tilspisses konflikten og maktsystemet blir tvunget til selvgransking. Tematikker omkring hvilke verdier i et samfunn som er ukrenkelige og hvilken tilpasning storsamfunnet kan kreve av enkeltindividet ligger i bunn. Særlig spørsmålet om hva man gjør når instinkt og moral tydelig vil to forskjellige ting.

Ensemblet har valgt å benytte muligheten en avgangsforestilling har til å peke ut en retning og forsøke å fylle et opplevd tomrom i teaterfeltet. Denne gangen ved å lage teater for ungdom uten å tenke et eneste sekund på hva ungdom kunne tenke seg å se. Gjennom tradisjonelt teater med god gammeldags moral håper de å kunne få øye på litt av hva tidligere generasjoner ikke klarte å føre videre til deres foreldregenerasjon av relativister, som lot dem gjøre alt og dermed svært lite.

Regi: Magnus Sparsaas
Veileder regi: Tyra Tønnessen

I rollene: William Greni Arnø, Anette Dørmænen, Brede Fristad, Helle Løkken Gilje, Sindre Hansen, Vibeke Røed Hansen, Toosh Ibrahim, Sebastian Kjær, Andreas Nonaas, Tina Schei, Ia Marie Stavestrand, Karoline Stemre, Peter Kolbjørnsen. 
Veileder skuespillere: Lars Erik Holter

Lysdesign: Norunn Standal 

Kostymer: Signe Vasshus
Plakat: Carl Lützen, avgangsstudent grafisk design og illustrasjon, avd. Design, KHiO
Masker: Gine Bryhni, avgangsstudent bachelor i maske- og hårdesign ved Høyskolen Kristiania
Musiker, fiolin: Katherine Wang, student ved Norges musikkhøgskole
Dramaturg og inspisient: Sunniva Fliflet
Koordinator for deltakende publikum: Alva Langedok

Foto: Stephen Hutton

Billettbestilling Gratis adgang.

Velkommen!