Utstilling
Seilduken 160 år: åpningsarrangement
Velkommen til en reise gjennom 160 års arbeiderhistorie: Vi inviterer til utstilling for Seilduken! Før Kunsthøgskolen overtok, var mursteinsbyngingene i Fossveien 24 seilduksfabrikk, og det var hovedsakelig kvinnelige arbeidere fra Oslo Øst som jobbet her. Utstillingsåpning, foredrag og salg av historisk mat. Gratis adgang, åpent for alle!
Torsdag 20. oktober kl. 13–16 og kl. 18–20
Christiania Seildugsfabrik - 160 år i år! Jubileumsfeiring torsdag 20. oktober
Christiania Seildugsfabrik ble etablert i 1856 og er 160 år i år. Dette markerer vi med en fotoutstilling i de ombygde fabrikklokalene, som i dag huser Kunsthøgskolen i Oslo. Mange har hørt om Seilduksfabrikken. Nå viser vi frem historien gjennom fotoutstillingen og knytter historie og nåværende bruk sammen med omvisning og foredrag i lokalene.
Torsdag 20. oktober er dagen for jubileet. Åpningen med påfølgende arrangement starter kl. 13. De som ikke kan være med på formiddagen, kan være med på kveldsarrangementet kl.18.
Utstillingen står til 3. november.
Her kan du lese mer om utstillingen
Program:
Kl. 13.00: Åpning av fotoutstillingen «Fra Seildukens historie»
Kl. 14.00 og kl. 18.00: Omvisning i Christiania Seildugs fabrikk - og dagens Kunsthøgskole
Kl. 15.00 og kl. 19.00: Tekstilkunstner og designer Franz Schmidt, stipendiat ved Kunsthøgskolen i Oslo, holder foredrag om tekstilindustrihistorien i Norge og egen praksis.
Etter foredraget: Åpen visning av Styrerommet (fra 1916) som skal restaureres
Servering og salg av retter fra en historisk meny i Kunsthøgskolenes kantine : En sporty områdeleder i SIO Mat&Drikke AS sa umiddelbart ja til utfordringen om å servere mat anno 1856 den 20. oktober. Studenter, ansatte og besøkende kan denne dagen smake på historien via noen gode, gamle retter: Byggrynsgrøt, ertersuppe og rødgrøt med fløtemelk.
Litt om maten:
Byggrynsgrøten er ganske nylig blitt en populær grøt, men er egentlig en urgammel rett i Norge. Bygg har bygd Norge! Hele korn lagt i bløtt over natta, kokes så i minst 45 minutter, og har vært et typisk frokost- og kveldsmåltid. I 1856 ble den kokt på vann og spist uten sukker og kanel, men kanskje med en liten mjølkeskvett oppå nå og da? I dag er den tilpasset våre smaker og kokes gjerne på melk og nytes med søtt eller frukt. Ertersuppe kokt på knoke var nok ikke hverdagsmiddag hos arbeiderfamiliene på Grünerløkka i 1856, den kunne gjerne serveres på søndag eller når noe skulle feires! Etter salt og godt passer det med Rødgrøt med fløte på. Det er så godt å få. Det lyder så! En god, søt og tradisjonell dessert laget på potetmel og rød saft gir et friskt punktum på fortidens smaker!
70 % av arbeiderne på Seilduken var kvinner. Her fra striesekkavdelingen i 1935. Fotograf Anders Beer Wilse. Oslo Museum
Arrangementspåmelding via Facebook
Utstillingen er blitt til som et samarbeid mellom Arbeidermuseet, Norsk Teknisk Museum, eiendomsselskapet Seilduksfabrikken DA og Kunsthøgskolen i Oslo
Foto: Anders Beer Wilse/Oslo museum