Øyvind Jørgensen

Øyvind Jørgensen er utdannet på Statens Balletthøgskole 1980 - 83 (BA) og ved Martha Graham School of Contemporary Dance i New York 1983 - 85 (MA). I tillegg studier i Lester Horton- og Jennifer Mullerteknikk. Han har også praktisert Ashtanga Yoga daglig over en 7 års periode.

Fra 1985 til i dag har han arbeidet som aktiv danser, koreograf, produsent og pedagog. Fra 1987 til 1993 drev han i samarbeid med Ingunn Bjørnsgaard og Karen Foss, Zakraz Dansekompani. Øyvind er kunstnerisk leder av produksjonsenheten Ø.J.Prod. stiftet i 1994.

Hans koreografiske produksjon består 60 egne verk/prosjekter og bestillingsverk. Hans forestillinger er vist i inn- og utland bl.a. på turne med Riksteatret x 3, Den Norske Opera og Ballett, Khio og Den Kulturelle Skolesekken, i Berlin, Baltikum, Portugal, Beograd og Bosnia.

Øyvind har medvirket som danser i New York og Norge bl.a. med The Martha Graham Ensemble i New York og Nye Carte Blanche i Bergen. På 90-tallet ble han introdusert til Butoh-dans, noe som påvirket Øyvinds arbeid i sterk grad. Han ble av kritiker Marit Strømmen kåret til årets mest fremragende danser i det internasjonale tidsskriftet Ballet International, Critics' survey 2000.

Jørgensen har utstrakt undervisningserfaring bla. på Khio (og Statens Balletthøgskole), Akademiet for Scenekunst i Fredrikstad og Nordic Black Theatre's Teaterskole.

Med sin allsidige erfaring som danser og koreograf underviser Jørgensen med en forankring til den moderne dansen. Gjennom fysisk erfaring, anatomisk forståelse og refleksjon, søker han å bevisstgjøre hvordan kunnskapen kan brukes kunstnerisk i dagens samtidsdans.

Forskningsresultater

 • Splintering the Mind (2019).
  Faglig foredrag. Les mer
 • Del 3: Ballets Russes og moderniteten – estetisk innovasjon og syntese (2019).
  Annen presentasjon. Les mer
 • Praksisdeling og Speed bio (2018).
  Faglig foredrag. Les mer
 • Del 2.2.: Martha Graham - An American Document - Den ekspressive kroppen og modernismen (2018).
  Annen presentasjon. Les mer
 • Del 2.1.: Martha Graham - An American Document - Den ekspressive kroppen og modernismen (2018).
  Annen presentasjon. Les mer
 • Del 1: Den revolusjonære kroppen og modernismen. Isadora Duncan, den russiske revolusjon og 1. verdenskrig (2017).
  Annen presentasjon. Les mer
 • Passion Ambique (2017).
  Annen presentasjon. Les mer
 • Overstått eller nært forestående (2016).
  Annen presentasjon. Les mer
 • (2014).
  Annen presentasjon. Les mer
 • Moderne dans (1996).
  Faglig kapittel. Les mer