Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 97, Firefox (Android) 95, QQ browser 10.4, UC browser 12.12, Android WebView 97, Baidu 7.12, Chrome 97, Chrome 96, Chrome 95, Chrome 94, Edge 97, Edge 96, Firefox 96, Firefox 95, Firefox 94, Firefox 91, Firefox 78, Internet Explorer 11, Safari/Chrome (iOS) 15.2-15.3, Safari/Chrome (iOS) 15.0-15.1, Safari/Chrome (iOS) 14.5-14.8, Safari/Chrome (iOS) 14.0-14.4, Safari/Chrome (iOS) 12.2-12.5, KaiOS 2.5, Opera Mini, Opera Mobile 64, Opera 82, Opera 81, Safari (MacOS) 15.2-15.3, Safari (MacOS) 15.1, Safari (MacOS) 14.1, Safari (MacOS) 13.1, Samsung 16.0, Samsung 15.0

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Thea Lovise Stangeby, Karoline Bækkevold Bakke og Martin Kolsrud. Foto: Maia Strand
Thea Lovise Stangeby, Karoline Bækkevold Bakke og Martin Kolsrud. Foto: Maia Strand

ShAM!

Ny student på KHiO? Thea Lovise Stangeby og Karoline Bækkevold Bakke er ledere og grunnleggere av KhiOs plitter nye studentforening, ShAM. Nå arrangerer de den første fadderuka i KHiOs historie.

–Vi hadde noen veldig kreative runder da vi skulle finne et navn, men så landa vi på ShAM. Det er en forkortelse for Studenthuset Aksers Mek, som holder hus i gamle Akers mekaniske verksted, og så ligner det jo litt på SKAM.

Thea og Karoline er begge studenter på Grafisk design og illustrasjon på avdeling Design. Thea gikk i fjor første året på Kunst og håndverk, men oppdaget, etter å ha prøvd seg på ulike verksteder, at hun passet bedre på Design, mens Karoline begynner på sitt tredje år ved Design. De andre medlemmene er Martin Kolsrud, Benedicte Beldam og Ida Olesdatter Barlam. I godt over et år har de forberedt seg og jobbet med å få studentforeningen på beina, og nå er de klare til å sparke i gang.

–Hva ser dere for dere at huset skal være?

–Det skal være et sted der man kan møtes på tvers av avdelinger. Kanskje kan det knyttes bånd som igjen fører til større tverrfaglighet og samarbeid? Det hadde vært strålende. For eksempel har vi hørt om studenter fra scenekunst som aldri beveger seg gjennom den lange gangen som skiller scenekunst fra visuelle fag, fordi det liksom ikke er deres territorium. Og sånn kan vi jo ikke ha det. Og når vi snakker om scenekunst: Vi håper å få med studenter derfra også, til å bli aktive i driften. De er morsomme og kreative og trengs på laget.

Bryte barrierer

–Vi har savnet et skikkelig studentmiljø på tvers av avdelinger. Kunst og håndverk har en forening de kaller for Akantus, og de har pleid å møtes hver onsdag for å spise middag sammen, før de går tilbake på verkstedene og jobber. På Grafisk design hadde vi en tradisjon med fredagspils, men det var problemer med organiseringen og studentene fikk naboklager.

Huset har som følge av dette vært stengt det siste året.

–Nå skal vi gjøre det riktig! Vi har invitert til møter med naboene, det er viktig for oss med et godt naboskap, og vi har snakket med andre studentforeninger. Det er jo mange og lange tradisjoner for å drive gode studentforeninger i denne byen, og vi har vært på erfaringsutveksling. Spesielt informatikkstudentene, foreningen deres heter Escape, har vært utrolig hjelpsomme. De har til og med sagt de kan bli med og stå i baren og hjelpe oss opp og stå.

–Jeg skjønner at dere er godt forberedt og har lagt ned mange timer allerede. Er huset klart?

–Ja, det begynner å bli! Og vi har vært mange som har hjulpet til. Planleggingen har vært morsom og vi har blitt kjent med mange på huset. Miriam Colombine Fee Ekeholt hjalp oss også masse i oppstarten, hun var leder i fjor.

"Gis bort" på Finn

–En helg kjørte vi rundt og samlet inn møbler fra «gi bort»-sidene på Finn.no. Vi slepte blytunge sofaer ned fra 5.etasje og sånn. Skolen har spandert maling og ledelsen er veldig positive, så vi har god drahjelp. Spesielt Vidar på Drift har vært mer enn hjelpsom, virkelig en stor støttespiller. Da vi pusset opp fikk vi en ny kaffetrakter fra Drift i gave, og den er allerede godt brukt. SiO har også vært behjelpelige med alt det praktiske og de har hjulpet oss å registrere oss som offisiell forening. 

Thea og Karoline forklarer ivrig og forteller om de første aktivitetene de har planlagt som del av fadderuka.

–Vi skal blant annet arrangere en donasjonslunsj i oppstartsuka. Da kan alle ta med seg noe de synes vil være med på å gjøre studenthuset hyggelig. Det kan være en plante, noen fine puter, brettspill eller kanskje egenprodusert kunst?

Studentrekruttering

Det er viktig at de får med så mange studenter som mulig, både nye og gamle.

– Vi skal være synlige i oppstartsuka. Informere nye studenter på det store, felles informasjonsmøtet den første dagen, og vi skal ha stand. Vi har også opprettet et arrangement på Facebooksida vår og på KHiO.no, med fullstendig program for oppstarten.

I vedtektene står det at alt som skjer skal være for og med studenter, det blir en forening som er studentdrevet og basert på frivillighet. Alle inntektene skal gå tilbake til studentene. Forslag til aktiviteter og arrangementer mottas med takk.

–Så langt har vi tenkt til å arrangere filmkvelder, konserter, spillkvelder, quiz, middager og kanskje «åpen mikrofon», for å nevne noe. Vi ønsker å låne ut lokaler til Oslo Open, være et møtested for internasjonale studenter og mye mer. Så bli med, og bli kjent!