Ingjerd Hanevold

Ingjerd Hanevold er smykkekunstner og professor på Kunst og Håndverk, avdeling Metall- og Smykkekunst.

Hun er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole (SHKS) i 1976-1981 med diplom fra Institutt for Metall. Videre studerte hun ved State University of New York at New Paltz, 1981-1982.

Fra 1992 ble hun tilsatt som 1. amanuensis ved SHKS, Institutt for Metall, og fire år senere ble hun kallet til professor ved Göteborg universitet, Högskolan för Design och Konsthandtverk, avdeling Smyckekonst. Der arbeidet hun i to år før hun vendte tilbake til Kunsthøgskolen i Oslo som professor og fagområdeansvarlig. Hun har vært prorektor i to perioder, ved SHKS fra 1995-96 og ved KHIO fra 2007 – 2011.

Hennes spesialområde er smykkekunst, hva begrepet innebærer i dag sett i en historisk sammenheng. Dette innebærer en interesse for det personlige uttrykk og identitet, kommunikasjon mellom mennesker, symboler, ritualer, naturens former, samt arbeidsmetoder, materialkunnskap og håndverk.

Ingjerd etablerte seg som smykkekunstner nasjonalt og internasjonalt med separat- og gruppeutstillinger. Hun er innkjøpt av en rekke museer og private samlinger i Norge og utlandet, og blitt tildelt flere priser, blant annet Jacobprisen 2007. I tillegg til utstillingsvirksomheten er hun kjent som formgiver av blant annet medaljene til Lillehammer OL `94 og for smykkekolleksjon HENNE for David Andersen a/s.

Sist har hun vært initiativtager og sittet i styringsgruppen for den nordiske smykkeutstillingen og symposiet From the Coolest Corner fra 2013-15.