Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Utstilling også for blinde og svaksynte

Utstilling også for blinde og svaksynte

Masterstudentene ved avdeling Kunst og håndverk ønsker å åpne kunsten for et større publikum og samarbeider med Norges Blindeforbund i sin avgangsutstilling.

Initiativet til å lage en utstilling som inkluderer blinde og svaksynte ble tatt av Ida Immonen som arbeider med tekstil.

–Prosjektet mitt startet egentlig for lenge siden, jeg har snakket om å lage kunst man kan ta på helt siden jeg var barn og husker fortsatt følelsen av frustrasjon når jeg ikke kunne ta på alle herlige taktile ting. Vi hadde også en familievenn som lagde taktile tekstilbøker for synshemmede, som fikk meg til å tenke på kunstopplevelsen man kan gi synshemmede når de får muligheten til å ta på kunsten. Så jeg har alltid tenkt at jeg skal lage taktil kunst i fremtiden og det ble aktuelt på ekte da jeg begynte å bli kjent med blinde mennesker og skjønte hvor viktig det er å kunne ta på, det er måten å se for de som ikke kan se med sine egne øyner. Slik ble jeg virkelig interessert i universell utforming og dette ble også en del av mitt kunstnerisk arbeid.

Ida Immonen nevnte for kurator Joerg Franzbecker at hun drømte om universell utforming av avgangsutstillingen, og han støttet ideen.

–Ekstra inspirerende for meg var det at alle i klassen hadde lyst til å åpne utstilling vår for et større publikum og inkludere også de som vanligvis er ikke så bra integrert i slike opplevelser. Det var viktig for meg å samarbeide med Norges Blindeforbund for å få riktig informasjon om hvordan vi kan gjøre en god jobb som hjelper blinde og svaksynte å få mer ut av opplevelsen. Vi har universell utforming av navneskilter til verkene, de er både skrevet med svart tekst og punktskrift. Vi tilbyr også et låne eksemplar av en katalog med punktskrift, som gir mer informasjon av vår praksis i skriftlig form. Blindeforbundet kommer også til å dele katalogen digital, slik at de som ikke kan lese punkt, heller kan høre det som er skrevet. Og så skal vi ha en visning den 10. juni med synstolkning og muligheten for å ta på de fleste arbeider.

Fylkeskontoret til Norges Blindeforbund i Oslo, sier de er positivt overrasket over engasjementet til masterstudentene.

– De har vært veldig lydhøre for våre innspill og kommentarer underveis. Vi har inntrykk av at ønsket om å formidle og skape en opplevelse av kunsten for blinde og svaksynte er ekte, godt jobbet med og forankret i gruppen. På generell basis er det unntaksvis at en utstilling i utgangspunktet er tilrettelagt for blinde og svaksynte slik som her. En utfordring til kunstfeltet er å gjøre verkene tilgjengelig for flere i den grad materiale og form tillater det, f.eks. å komme nær nok til å kunne se for svaksynte og ta og føle på for blinde når en oppsøker en utstilling sammen med en ledsager.

Blindeforbundet anbefaler uansett å ta med ledsager til avgangsutstillingen på Kunsthøgskolen.

– Vi anbefaler blinde og svaksynte å ha med ledsager på utstillinger generelt, fordi det gir mer ro til å kunne konsentrere seg om kunsten når man ikke behøver å tenke på hvor og hvordan man skal gå på et ukjent område. På KHiO er utstillingen også spredt på flere rom og bygg, noe som er en ekstra utfordring.

Mandag 10.06, klokken 17.00, er det planlagt omvisning for blinde og svaksynte på Kunsthøgskolen i Oslo. Har du spørsmål om denne kan du kontakte Ida Immonen på epost ida.immonen2@khio.no

Avgangsutstillingen A better past is still possible står til og med 16.06. En eventuell tilrettelagt omvisning på andre tidspunkt må bestilles av Norges Blindeforbund i forkant, og da som en gruppe. Kontakt Oslo fylkeslag.

Utstillingen er tilrettelagt for blinde og svaksynte ved at

  • Materialvalg og utrykk som keramikk, tekstil, stein m.m. samt plassering gir mulighet til å komme tett på for å se, ta og føle på verkene.
  • Det er utarbeidet katalog med omtalen av verkene i punktskrift og satt opp stoler med mulighet til å sette seg ned og lese gjennom programmet i forkant sammen med ledsager.
  • Alle verk er skiltet i tydelig sort og punkt.
  • Det er tilbud om tilrettelagt omvisning for blinde og svaksynte.
Følg gjerne Norges Blindeforbund på facebook
Oslo fylkeslag
Akershus fylkeslag