Å studere på KHiO: Kunst og håndverk

Navn: Hanna Roloff
Alder:
32
Studie:
Master medium- og materialbasert kunst, tekstil, Kunst og håndverk

Hvorfor valgte du KHiO?
Av mange forskjellige grunner: Mest fordi jeg ville gå på en skole som ikke bare hadde ett program – jeg ville kjenne meg omringet av ulike kunstformer, uten nødvendigvis å måtte ta del i alt. Jeg visste at jeg ville ta en bachelor i tekstilkunst og at jeg ikke hadde lyst til å flytte utenfor Skandinavia, så alternativene var ikke så mange. Jeg besøkte derfor KHiO, og som så mange andre, så forelsket jeg meg i verkstedene. Jeg likte Oslo, og tenkte at mine muligheter for å etablere meg som kunstner er lettere her enn i Sverige, der jeg kommer fra. Og så trivdes jeg så godt på KHiO at jeg valgte å ta master her også.

Hvilke forventninger hadde du da du startet?
Hm… jeg krever generelt mye av både skolen og meg selv. Selv om KHiO er subsidiert av oljepenger, så koster det penger og tid for studentene å gå her. Derfor forventet jeg et profesjonelt studienivå der jeg ble tatt på alvor, noe som i stor grad har blitt oppfylt. Jeg reagerte og kranglet mer i mine tidligere studieår, noen måtte jo ta kampen.

Hva er det mest positive ved KHiO?
Tilgangen på verksteder og verksmestere!

Hvem på KHiO har vært viktigst for deg i løpet av studietiden?
Alle og ingen. Haha, kan jeg svare meg selv?! Og mine medstudenter. Neida – men helt seriøst, så har jeg mest meg selv å takke, hehe, pluss noen gode veiledningstimer.

Hvordan vil du beskrive livet på KHiO for én som vurderer å søke?
Akkurat som livet utenfor KHiO, så velger du selv hvordan livet skal være her inne. Du kan snuble gjennom utdannelsen, eller så kan du ta vare på tiden og kunnskapen som tilbys og kjenne at det fete studielånet er verdt det. Forbered deg også på en kaotisk lunsj i kantina, og er du sensitiv som meg, så er det kanskje best å unngå lunsjrushen når de kjære danse- og teaterstudentene lager liv og røre i kantina. Men det er også dét som gjør det så fint å gå på KHiO.

Hva er drømmen fremover?
Drøm og drøm, klart at jeg gleder meg til å komme meg ut av KHiOs trygge borg og bygge mitt eget slott, hehe. Utenom mitt eget studioarbeid og eventuell oppstart av atelierfelleskap, så håper jeg å bli mer oppdatert og engasjert i samarbeidsprosjekt og kunstneres rettigheter. Langsiktig sett, så koker drømmen ned til at jeg ønsker at kunstscenen syns det jeg gjør er interessant og relevant, sånn at jeg kan gi noe tilbake til samfunnet, og at jeg får betalt for jobben jeg gjør.

Hva er ditt favoritt-materiale?
Ah, vanskelig å svare på. Som hovedbase i praksisen min har jeg tekstilcollage som jeg farger med naturlige pigmenter, men jeg er veldig glad i andre medier og materialer også. Men om jeg absolutt må velge, så velger jeg lett tekstilcollage. Der møter de ulike tekstilenes farger, former og teksturer hverandre i maleriske og estetiske kompromisser. Det er veldig gøy å jobbe med.

Noen setninger om avgangsprosjektet ditt?
Det er en installasjon som består av foto, tekstilcollage og en skulptur. Det handler om mulighetene og motsetningene mellom kunst, menneske og natur.