Performance

Foto: Chris Erlbeck/DNO&B

Soloforestilling: Her

Danseteater og samtidsopera i én forestilling

Silje Aker Johnsen er stipendiat på Operahøgskolen. Sammen med komponist Erik Dæhlin, spiller hun sin soloforestilling Her på Operaen.

Fra Operaens hjemmesider: 

I Her smelter sang, dans og teater sammen til ett uttrykk. En forestilling i grenseland mellom samtidsopera og danseteater, der avleiringer fra opera og ballettverk møter det nære og personlige i et arbeid rundt hva kroppen minnes.

Forestillingen er utviklet i et flettverksarbeid mellom Silje Aker Johnsen, sanger og danser, og Erik Dæhlin, komponist og regissør, samt tekstlig med forfatter Hanne Ramsdal. Øvrige medvirkende er dramaturg Oda Radoor, scenograf Mari Lotherington, lysdesigner Martin Myrvold og kostymedesigner Sarah Brinkmann.

En huskende kropp

Det velkjente øyeblikket som raskt fyller kroppen. Minnet om det jeg en gang drømte om. Et glimt som åpner et ukjent spor. Alt det som har forsvunnet. Minnet som skal fullføres. Minnet som gis et siste nådestøt.

En levende kropp er en huskende kropp. En huskende kropp er en levende kropp. Å minnes kan være en frigjørende handling hvor noe forvandles eller en forsoningsprosess mellom kroppen av i dag, kroppen av i går og det den kan bli.

Hva dukker opp når utøverkroppen leter seg frem i minner, tilstander og erfaringer, i møte med scenerommet og et publikum? Hva er mitt, hva er arvet, hva tilhører andre? Hva eksisterer i mellomrommet mellom personlige og kollektive minner?

Forestillingen er støttet av Kulturrådet, og skapt i forbindelse med Stipendiatprogrammet for kunstnerisk utviklingsarbeid ved Norges Musikkhøgskole og Kunsthøgskolen i Oslo, avdeling Operahøgskolen.

Biografier

Erik Dæhlin har lenge jobbet i et eksperimentelt musikkteaterlandskap som utøver, komponist og regissør. Han arbeider tett med utøveren og rommet i sine verk. Gjennom en langsom prosess utvikler han materiale og forestillingen sammen med utøveren, hvor rollene i det skapende arbeidet hviskes ut. I Mari Lotherington sin scenografi arbeider han live med elektronikk og aktivering av rommet i samspill med det som skjer her og nå på scenen. Prosjektet er en del av Dæhlin sitt kunstneriske forskningsprosjekt ved Norges Musikkhøgskole.

I 2017 høstet Silje Aker Johnsen lovord for sin tolkning av rollen Malin i operaen Ballerina ved DNO&B. Morgenbladet skrev «Silje Aker Johnsen bærer forestillingen og har jobbet fram et imponerende troverdig kroppsspråk». I sitt utøvende forskningsarbeid med kropp og stemme som stipendiat ved Kunsthøgskolen i Oslo, avdeling Operahøgskolen, fortsetter hun å utforske hva en moderne operasanger i dag kan være. 

Billetter

Billetter kjøpes på nettsiden til Den Norske Opera&Ballett